سفارش تبلیغ
صبا ویژن

کنترل استرس

 خیلی از افراد به دلیل داشتن استرس نتیجه مطلوبشان را به دست نمی آورند. می‌بینیم که همین مقوله کوچک می‌تواند زحمات بسیاری که در طی چند ماه درس خواندن به دست آورده‌ایم را از ما بگیرد.

گاهی نیز این استرس به صورت طولانی مدت حتی بعد از زمان امتحان نیز در شخص باقی می‌ماند. بنابراین بر این مقاله که از سایت مشاورگروپ است در مورد چگونگی کنترل استرس صحبت خواهیم کرد.

قبل از شروع بحث، حتما بدانید که از بین بردن تمام استرس و اضطراب هدف نیست، زیرا تقریباً مقدار کم آن طبیعی است اما بیش از حدش ممکن است حواس شما را به خودش درگیر کند، بنابراین وجود استرس مخرب نیست.

به عنوان کسی که دوران کنکور را پشت سر گذاشته و تقریبا نتیجه مورد نظرش را با رعایت برخی اصول ساده بدست آورده باید بگویم که داشتن استرس قبل و حین کنکور تنها تمرکز شما را از سؤالات به سمت چیزهای بیهوده می‌برد، پس سعی کنید در کنار تمرین روی دروس خود، روی کاهش استرس هم کار کنید.

 

کنترل استرس

کنترل استرس کنکور: نگرانی از اهمیت جداست!

شما به عنوان یک شخص در تمام طول زندگی، نه تنها برای مقوله کنکور بلکه برای صحیح زیستن باید بدانید که اهمیت دادن به چیزی با نگرانی برای آن ، دو مورد کاملا متفاوت هستند. برای مثال وقتی شما سفر می‌کنید و در خانه پرنده‌ای یا گیاه زینتی دارید، ممکن است در طول سفر هر روز نگران آن پرنده یا گل باشید. اما آیا این نگرانی ما برای آن پرنده غذا و برای گل جای آب دادن را پر می‌کند؟ ممکن است پس از اینکه از سفر بیایید مرگ پرنده یا پژمردگی آن گل را ببینید. پاسخ به این سؤال مطرح شده در مثال تفاوت نگرانی و اهمیت را در ذهن شما شکل می‌دهد.

شما نیز باید سعی کنید به آنچه که دوستش دارید و آن هدفی که در سر دارید اهمیت بدهید و اهمیت دادن هم چیزی نیست جز عمل کردن به هر آنچه در راه رسیدن به آن خواسته لازم است انجام گیرد. نتیجه می‌گیریم نگران چیزی بودن، بی فایده است. یکی از روش‌های کنترل استرس کنکور نیز کنار گذاشتن همین نگرانی‌ها است.

اگر فکر می‌کنید با این قضیه در زندگی خود درگیر هستید و دوست دارید بیشتر مطالعه کنید شما را ارجاع می‌دهم به کتاب تله نگرانی از دکتر چد لوین.

کنترل استرس کنکور: زمان را مدیریت کنید!

یکی از ریشه‌های اصلی استرس کنکور، عدم توانایی در مدیریت زمان است. افرادی که در تقسیم بندی صحیح زمان و تخصیص زمان مناسب برای هر فعالیت دچار مشکل هستند معمولاً در روزهای قبل امتحان با استرس مواجه می‌شوند. ممکن است در دقایق نود قبل کنکور کارهای زیادی برای انجام دادن باشد که فرد زمان از دستش برود و آرزو کند که ای کاش امروز طولانی‌تر باشد و هر روز جای 24 ساعت 48 ساعت باشد ، تا من به این کار نیز رسیدگی کنم!

اصلاً ذهن خودتان را درگیر این چیزها نکنید. اگر به بقیه هم نگاه کنید، می‌بینید با شغل تمام وقت و مدیریت همسر و فرزندان و خواب عادی 7 ساعتی، زندگی عادی یا موفقی را دارند. سعی کنید روی زمان بندی و برنامه ریزی برای کنکور خیلی کار کنید، این دو مبحث برای هر شخص ممکن است فرق کند. من شاید نیاز باشد در دروس تخصصی بیشتر وقت بگذارم، دیگری روی زبان خارجی، شخصی روی ریاضی و هر کس روی نقاط ضعف خودش. بنابراین هر شخص بنابه سختی دروس ممکن است زمان بیشتر را نیاز داشته باشد. اگر روی برنامه پیش بروید روزهای نزدیک به کنکور از شر این استرس در امان خواهید ماند.

کنترل استرس کنکور: آرامش با تغذیه

یکی از راه‌های کنترل استرس کنکور خوردن و آشامیدن چیزهایی است که به آرامش و سلامتی شما منتهی می‌شوند.

چند نکته در مورد تغذیه:

خوردن هرچیزی که به مسمویت شما بیانجامد مانند غذاهای بیرون را در شب قبل از کنکور ممنوع کنید.
سبزیجات را در رژیم غذایی خود نگه دارید.
ماست به دلیل داشتن تیروسین باعث افزایش میزان سرتونین مغز می‌شود و افزایش سرتونین به کاهش استرس و کنترل آن کمک می‌کند.
چای، کلم بروکلی، سیر، شکلات تلخ، مرکبات و میوه‌های حاوی قند طبیعی مصرف کنید.
بادام درختی با داشتن ویتامین E، B2، منیزیم و روی باعث تولید سرتونین می‌شود که آرامش را برای شما تداعی می‌کند.

کنترل استرس کنکور: خواب کافی نباید از قلم بیافتد!

در شب قبل امتحان، حداقل سعی کنید 8 ساعت خواب مفید داشته باشید.
معایب نداشتن خواب کافی:

زود خسته می‌شوید.
بازدهی کم می‌شود.
گاها با فراموشی مواجه می‌شوید.
افزایش امکان خطا و اشتباه در امتحان.

کنترل استرس کنکور: دلایل به وجود آمدن استرس!

با یافتن دلیل استرس، چندین قدم جلوتر از بقیه خواهید بود، زیرا وقتی شما بدانید واقعاً چه چیزی باعث این اضطراب و تشویش در شما شده، می‌توانید به تفصیل روی آن علت کار کنید و در نهایت بر استرس خود قالب شوید. برای مثال اگر بدانید علت استرس عدم زمان کافی است، سریع‌تر اقدام به برنامه ریزی می‌کنید تا وقت باقی مانده را هم از دست ندهید.

شیوه کنترل تنفس برای رفع استرسرهایی از شدید‌ترین حملات استرس با این تکنیک یک دقیقه ای

به ازای هر دم دوبرابر بازدم باید توسط فرد انجام شود ، یعنی با هر بار تنفس به میزان دوبرابر با استفاده از خروج هوا از بینی و دهان به بازدم پرداخته شود.

اگر دم فرد به طور مثال، چهار ثانیه به طول می انجامد، بازدم تنفس او باید با استفاده از این شیوه حدود هشت ثانیه به طول بینجامد و با تکرار و تمرین به تدریج تا 16 ثانیه نیز افزایش یابد.

تحقیقات نشان می دهند در زمان استرس سیستم عصبی بدن افراد تحریک می شود و در نتیجه عوارض مختلفی به لحاظ روحی و جسمی در فرد ایجاد می شود. با استفاده از این شیوه تنفسی ضربان قلب کند می شود و عضلات بدن شل می شوند و مغز به اشتباه بدن را آرام می کند زیرا فکر می کند فرد در حالت خواب و استراحت است، و در نهایت فرد به بازیابی از حمله هیجان و استرس دست می یابد. همچنین این شیوه تنفسی می تواند برای کاهش علائم سردردهای میگرنی و کمک به توقف اسپاسم های عضلانی و گرفتگی اعضای بدن موثر باشد.